Adaptáció bevezetésére tréning Pécs 2018.06.12.

A Színház az egész: TIE-rendszerű új színházi nevelési módszer adaptálása, kiterjesztése a Balaton környékén projekt keretében a háromnapos tréning-sorozat részeként elsőként Pécsen tartottunk adaptációs tréninget előadóink közreműködésével. A helyi szakmai munkatársak és partnerek részvételével megvalósult esemény keretében elsőként elhelyeztük a TIE (Theatre In Education) formát a drámai-művészeti konvenciókat alkalmazó pedagógiai típusok között Gavin Bolton besorolása alapján, majd pontosan meghatároztuk annak határait. A tréning vezetője a résztvevők számára konkrét példákkal és már megvalósult hazai és nemzetközi tapasztalatokkal szolgált, felsorolva a módszer már mérhető eredményeit és érzékeltetve annak pedagógiai jelentőségét.

A TIE komplexitása a színházi formák és a drámaórák interaktív konvencióinak párhuzamos felhasználásán alapszik, azaz egyszerre igényel színházi befogadói és létrehozói részvételt a tanulók részéről. Innovatív jellege ezen konvenciók széles eszköztárából és differenciálhatóságából fakad, tehát minden esetben a választott pedagógiai célokra, a résztvevők számára, korára, terhelhetőségére és szociokulturális környezetére szabott megoldásokkal valósulhat meg.

Az alkalmazható innovatív nevelési munkamódszerek elméleti megismerésén túl lehetőséget teremtettünk néhány konvenció gyakorlati kipróbálására is, így a résztvevők mintegy a diák szerepébe helyezkedve tapasztalhatták meg a különböző munkamódok működését és a TIE-foglalkozások lehetséges szerkesztési módjait.

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.