2018.10.12-én Kompetencia-fejlesztő nap keretében A nagyidai cigányok előadása

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

EFOP-5.2.4-17-2017-00008

Színház az egész: TIE-rendszerű új színházi nevelési módszer

adaptálása, kiterjesztése a Balaton környékén

 

2018.10.12-én Kompetencia-fejlesztő nap keretében A nagyidai cigányok előadásról szóló beszámoló

 

A színházszakmai gyakorlat egyik legbeváltabb kompetenciafejlesztő típusa az interaktív, beavató színházi előadás és foglalkozás, amely ötvözi a drámapedagógiát és a színházi nevelés módszertanát. A kompetenciafejlesztő nap keretében egy rendkívül sikeres és aktivitásra ösztönző előadást és az arra épülő szakmai foglalkozást valósította meg a Magyar Versmondók Egyesülete.

 

2017-ben ünnepeltük a klasszikus magyar irodalom origójának tartott Arany János születésének 200. évfordulóját. A nagyidai cigányok a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb alkotása, mely Arany lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodik. Ezt a művet vitte színpadra a felvidéki Csavar Színház, eddig soha nem látott sikerrel. Az előadás során Gál Tamás, Kaleidoszkóp-díjas színművész a közönséget bevonva, interaktívan mutatja be egymaga a darabban szereplő összes karaktert úgy, hogy szem nem marad szárazon a nevetéstől!

 

A történet szerint a magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát a helyi cigányságra bízzák, hogy őrizzék, védjék, míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek. Csóri vajda azonban túljár mind a magyar, mind a labancok eszén, s megteremti „Cigányországot”. Vagy mégsem?

A fergeteges humorú, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven, illetve magyarul hangzanak el. A játékmód egyediségét jellemzi, hogy a közönség soraiban helyet foglaló gyerekek maguk is az előadás szereplőivé váltak: a színész és a zenész szereplők interaktív előadást varázsoltak, utána pedig erre épülő szerepjáték foglalkozást és szakmai beszélgetést.

 

Gál Tamás ezzel az előadással 2010 júniusában megkapta a XXII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján Kisvárda Polgármesterének díját, nominálva volt a Magyar Szinikritikusok Díjára, illetve megkapta 2011-ben a 6. Gyermek- és Színházi Szemle Fődíját, majd tavaly a Kaleidoszkóp VersFesztivál különdíját, a Váci Dunakanyar Színházban.

 

Rendezte: Gál Tamás

Zene: Bodonyi András

Elmesélő és zenész: Gál Tamás színművész

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.